Sokan nem tudják, de azok az italok, amelyek hosszú évekig tölgyfa hordóban érlelődnek, valamivel drágábbak lehetnek, mint a viszonylag gyorsan előállított változatok. Gondoljon itt a nem túl közkedvelt, rossz minőségű alapanyagot tartalmazó szeszekre. A pálinka árak egyik fontos befolyásoló tényezője a gyümölcs. Ugyanis nagyon sokféle gyümölcsből lehet előállítani ezt a különleges nedűt. Hazánkban a barack- és a szilvapálinka számít a legjobban fogyó változatnak.
Természetesen a hagyományos kivitelek mellett sokan készítenek ágyas kiviteleket. Ezeket ugyanúgy állítják elő, mint a normál lepárlással készült variációk, csak a palack aljára kerülnek aszalt gyümölcsök. Ennek köszönhetően az alkohol még jobb és teltebb ízt kap. A pálinka árak meghatározó tényezőjének számít még az érlelés ideje is. Hiába párlással készítik a különleges szeszes italt, mégis állnia kell, főleg az ágyas változatoknak, hogy az ízek összeérjenek. A drágább változatok évtizedes múltra visszatekintő gyártóktól erednek.