A whiskey egy rendkívül népszerű és elismert szeszesital, amelyet szerte a világon nagyra értékelnek. A whiskey készítési folyamata és ízvilága országonként változhat, és számos kultúra büszkélkedhet saját whisky hagyományaival. Alapvetően gabonaerjesztés és lepárlás útján készül.
A leggyakrabban használt gabonafélék közé tartozik az árpa, a kukorica, a rozs és a búza. A gabonát erjesztik, majd lepárolják, hogy alkoholt nyerjenek. Ezután a whiskey különféle érlelési folyamatokon megy keresztül, általában tölgyfahordókban, amik egyedi karaktert és ízt adnak az italnak.
A whiskey ízét számos tényező befolyásolhatja, például az alapanyagok, az érlelés időtartama, a lepárlási eljárás és a hordók típusa. Ezen tényezők kombinációja eredményezi a whiskey sokszínűségét és változatosságát. A nedű lehet lágy és sima, gyümölcsös vagy fűszeres, malátás vagy dohányos ízű. Az ízvilág országonként, sok esetben még lepárlónként is változik, ami hozzájárul az ital sokszínűségéhez és izgalmas világához.