Az azerbajdzsán konyha sajátossága, hogy ugyan a többi, Kaukázuson túli nép
konyhájával szinte megegyező vonásai vannak, pl. az élelmiszer alapanyagok
tekintetében, mégis ezzel az alappal másfajta étrendet, és teljesen más íz skálát
teremtett magának. Sokféle ételt vett át az örményektől pl. a dolmát, amely mára
modern azerbajdzsáni ember napi étrendjébe beletartozik.
Helyi szokás azonban a gyümölcsökkel töltött vadszárnyasok nyílt tűzön való elkészítése, valamint a dióval és gyümölccsel töltött sült hal. Észak-Azerbajdzsánra nagy hatást tett a
török konyha; legfőbb ételük a húsos, tésztás hinkal. A nagy városokban a húsos
tészták és töltött kelt tészták; djusbara, kutaba, és az iráni édességek, sakerbura,
kurabje, pahlava, halva a közkedveltek, illetve a sörbetek. A fiatal bárányhús az azerbajdzsán konyha alapvető húsfajtája, de alkalmaznak borjúhúst is.
A hagyományos azerbajdzsán konyhában központ szerephez jutottak a vadhúsok is, ezeket manapság gyakran helyettesítik házi szárnyasokkal. A húst általában savanyú gyümölcsökkel sütik össze – sommal, meggy-szilvával és gránátalmával. A somot borjúhússal, a meggyet és szilvát bárányhússal, a gránátalma levét vadhúsokkal társítják.
Erre a konyhára jellemző még, hogy más kaukázusi népekhez képest gazdagabb a halételekben. A halat – hagyományosna tokféléket –, nyílt tűzön grillezik, vagyis a saslikhoz hasonlóan készítik el; gyümölcsökkel és mandulával társítják, megsütik és füstölik. Különleges fogásnak számít a hal párafürdőben való elkészítése.
Kovács Rhewa Andrea